top of page

Say Gut? Waarom heb ik een opgeblazen gevoel?

Begint je dag met een platte buik, maar voelt het alsof je ‘s avonds ineens zes maanden zwanger bent? Dit is een bekend en frustrerend probleem voor velen. Maar waarom gebeurt dit? Soms wordt het een chronisch ongemak en word je zeer vlug gelabeld met het prikkelbare darmsyndroom. Het is zelfs zo dat meestal talloze onderzoeken en labo’s niets afwijkends laten zien. Je krijgt dan te horen: “Leer er maar mee leven”. Niets is minder waar in dit verhaal.

Een stoelgangonderzoek geeft je ongetwijfeld de nodige inzichten over jouw opgeblazen gevoel. De oorzaken kunnen echter heel verschillend zijn, want ons darmmicrobioom is uniek. Het goede nieuws: je hoeft niet eeuwig met dit ongemak te leven.   


Waarom heb jij als vrouw meer last van een opgeblazen gevoel?


Heb je je ooit afgevraagd waarom dat vervelende opgeblazen gevoel vrouwen vaak meer treft dan mannen? Het antwoord ligt in de complexe wereld van het spijsverteringsstelsel. Adam en Eva zijn nu eenmaal anders gecreëerd, en dit heeft onrechtstreeks ook invloed op de spijsvertering en het opgeblazen gevoel.

Vrouwen hebben doorgaans een langer spijsverteringskanaal dan mannen, zelfs als ze gemiddeld kleiner zijn. Dit verschil heeft een interessante oorsprong. Er wordt verondersteld dat het lichaam van een vrouw zich tijdens de zwangerschap aanpast om meer voedingsstoffen uit de dunne darm op te nemen en meer vloeistoffen uit de dikke darm te halen. Dit biologische mechanisme kan resulteren in een langer spijsverteringskanaal.

Maar dat is niet alles. Vrouwen hebben ook een unieke anatomie met een ronder en dieper bekken dan mannen. Deze fysieke kenmerken kunnen leiden tot meer lusvorming in de darmen. En hier is waar het opgeblazen gevoel om de hoek komt kijken. De scherpe bochten van deze darmlussen kunnen lucht en ontlasting vasthouden, wat bijdraagt aan dat ongemakkelijke opgeblazen gevoel.


Beat the bloat! Wat veroorzaakt een opgeblazen gevoel?


Dit gevoel wordt vaak veroorzaakt door ophoping van gas in je darmen, waardoor ze uitzetten en je buik opgezwollen aanvoelt. Het kan echter ook te maken hebben met voedingskeuzes, levensstijlfactoren en zelfs spijsverteringsproblemen. Zo kan een tekort aan spijsverteringsenzymen ervoor zorgen dat je een opgeblazen buik, buikpijn, vermoeidheid en andere klachten ervaart.

Ook een voedselgevoeligheid of intolerantie, stress, angst of een andere emotie kunnen een rol spelen.  


Onderschat het belang van een gezonde spijsvertering, darmen en lever niet


Alle organen werken samen en hebben invloed op elkaar. Het spijsverteringsstelsel speelt een belangrijke rol in de verwerking van voedsel. Hier wordt voedsel afgebroken tot deeltjes die klein genoeg zijn om de darmwand te passeren en de lichaamscellen te voorzien van brandstof, bouwstoffen en hulpstoffen. Het verteren van voedsel is een mechanisch en chemisch proces dat in de mond start en in de endeldarm eindigt. Bij een niet goed verlopende spijsvertering wordt de voeding onvoldoende verteerd, waardoor nutriënten minder goed opgenomen worden. Onverteerde voedingsstoffen in het spijsverteringskanaal kunnen leiden tot klachten leiden zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming, buikpijn, obstipatie of diarree. Enzymes spelen een zeer belangrijke rol bij het verteren van voedsel.

Dus wanneer je ooit het gevoel hebt dat je “vlinders in je buik hebt”, “er iets op je lever ligt” of iets aanvoelt als “een baksteen op je maag”, dan zijn dit geen willekeurige uitdrukkingen. Ze weerspiegelen de nauwe band tussen onze emotionele en fysieke gezondheid, waarbij onze organen en spijsvertering harmonieus samenwerken.


Start to digest - bye bye opgeblazen gevoel


Voor een goede spijsvertering zijn spijsverteringsenzymen nodig. Deze enzymen spelen een cruciale rol bij het afbreken van voedingsstoffen, wat de kans op een opgeblazen buik aanzienlijk vermindert. Ze helpen bij het verteren van complexe koolhydraten, eiwitten en vetten, waardoor je lichaam de voedingsstoffen beter kan opnemen en verwerken.

Wist je dat FloraPlus ontwikkeld is om het verteringsproces te ondersteunen? Deze unieke formule met hoogwaardige spijsverteringsenzymen helpt niet alleen bij het verminderen van gasvorming, maar bevordert ook een optimale darmbalans en spijsvertering. 


"Ready to flower your good gut feeling"
Zeg vaarwel tegen een opgeblazen gevoel


Ben jij klaar om je opgeblazen gevoel vaarwel te zeggen en je spijsvertering de liefdevolle aandacht te geven die het verdient? Ontdek de kracht van FloraPlus en geef jezelf een nieuw gevoel van welzijn.Comments


bottom of page